11/20/2016

Reaching English Competition -izveštaj

Poštovane kolege, dragi učenici i roditelji,

Mišljenja sam da deci, koja su takmičarskog duha, treba pružiti mogućnost da se nadmeću u svom znanju. Zdrava konkurencija, jasna pravila i mogućnost da primene naučeno, dobra su škola ne samo za takmičenje, već i za život ili makar za svet, kakav bi naša deca trebala da stvaraju. Za one učenike i nastavnike, koji ne pronalaze satisfakciju u takmičenjima, svakako postoje drugi načini da se iskažu.

Takođe sam mišljenja da taj takmičarski duh treba podsticati na različitim uzrastima, a ne samo u završnim razredima osnovne i srednje škole, kada su učenici preopterećeni pripremnom nastavom, ali i poteškoćama, koje neminovno prate to doba njihovog odrastanja. Godinama tražimo od Društva za strane jezike da organizuje takmičenje i za učenike ostalih razreda, a ne samo osmog, ali je to, kako kažu, preambiciozno. Pitam se kako to uspeva drugim društvima..

Dodala bih i da se sve može, ako se hoće. Zvuči utopistički, ali ako sam ja kao pojedinac iz škole u manjoj sredini, sa nekoliko kolega iz drugih krajeva Srbije, uspela da za kratko vreme i u ne baš idealnom trenutku, krajem školske godine, organizujem takmičenje koje je obuhvatilo 16 škola, 675 učenika i 45 nastavnika, onda više ne verujem u reč "nemoguće", kada su slični poduhvati u pitanju.

O detaljima takmičenja, koncepciji, učesnicima, kolegama, uloženom trudu i utiscima, možete pročitati u konačnom izveštaju prvog Reaching English takmičenja za učenike od 3. do 7. razreda osnovne škole. Jedino nisam stigla da napravim video od fotografija zadovoljnih i nagrađenih đaka i njihovih nastavnika iz opravdanih razloga, te im se ovom prilikom izvinjavam. Iz svega ovoga ponela sam dosta umora, ali i krajnje pozitivne utiske, optimizam, zadovoljstvo što sam među kolegama našla saradnike i istomišljenike. Svima im se od srca zahvaljujem! Hvala i direktorima, koji su podržali takmičenje, a diplomama i knjigama nagradili učenike. Pobednici su svi učesnici, kako učenici, tako i kolege, jer smo dokazali da dobro organizovani, možemo puno toga, a najviše da povratimo učenicima veru u zdravo takmičenje. 

Izveštaj možete pronaći na sledećem linku: https://app.box.com/s/25k9c2nc5xj0z9924hr9knayrvgmunkz

Srdačno

Marija Jović Stevanovič